Czym jest kooperatywa?

Kooperatywa spożywcza jest autonomiczną społecznością solidarnie współpracujących ze sobą osób, która dąży do zaspokajania potrzeb związanych z dostępem do wysokiej jakości żywności i produktów wytwarzanych w sposób odpowiedzialny, zrównoważony i etyczny. Promuje suwerenność żywnościową, krótkie łańcuchy dostaw oraz rolnictwo wspierające różnorodność ekosystemów i żywności.

Kooperatywa spożywcza jest inicjatywą dobra wspólnego, rozumianą jako zbiorowość osób oraz relacji społecznych i wynikających z nich możliwości partnerskiego działania i dzielenia się efektami pracy. Jej istnienie jest oparte na zaufaniu, samoorganizacji, współodpowiedzialności oraz wspólnej pracy, a także przekonaniu, że powszechny dostęp do lokalnej i dobrej żywności wysokiej jakości jest podstawowym prawem człowieka. Wszystkie należące do kooperatywy osoby mają równe prawa i obowiązki, w tym równy dostęp do sprawowanych funkcji, a także równe prawa w zakresie podejmowania decyzji. 

Kooperatywa spożywcza może zbierać składki oraz gromadzić wspólne fundusze. Członkostwo w niej jest dobrowolne i nieograniczone żadnymi dyskryminującymi warunkami. Każda osoba może założyć kooperatywę spożywczą i do niej należeć. Działalność kooperatywy spożywczej opiera się na trosce o wspólne dobro lokalnych społeczności oraz ich naturalne i kulturowe środowiska, a nie dążeniu do maksymalizacji zysku.

Cele kooperatywy spożywczej realizowane są poprzez:

  • dystrybucję żywności i produktów,
  • społecznie sprawiedliwą i ekologicznie odpowiedzialną współpracę z osobami, które lokalnie wytwarzają żywność i produkty rzemieślnicze,
  • promowanie krótkich łańcuchów dostaw żywności,
  • prowadzenie działań edukacyjnych, w tym upowszechnianie wiedzy dotyczącej żywności i agroekologicznych metod jej wytwarzania, a także wartości i praktyk kooperatywnych,
  • organizowanie wydarzeń integracyjnych, współpracę z innymi podmiotami na rzecz suwerenności żywnościowej.

Kooperatywa spożywcza podejmuje działania zgodnie z wartościami spółdzielczymi z Rochdale:

  • dobrowolność i otwarte członkostwo,
  • demokratyczne zarządzanie,
  • współtworzenie majątku kooperatywy,
  • autonomia i niezależność,
  • edukacja, szkolenia oraz informacja,
  • współpraca w ramach kooperatyw,
  • dbanie o otoczenie.